We beleven de moeilijkste ochtendspits van deze winter, een nieuw filerecord is in de maak. Wie niet echt de weg op moet, wordt aangeraden om thuis te blijven en onnodige verplaatsingen te vermijden.

Alle 315 strooiwagens zijn ingezet om de wegen te ruimen en zout te strooien. Sinds gisteravond is al 1.456 ton zout op de wegen gestrooid. Toch maakt de aanhoudende sneeuwval het erg moeilijk om de wegen berijdbaar te houden.

Dat veroorzaakt grote problemen in de ochtendspits met als gevolg een nieuw filerecord. Omstreeks 8 uur vanochtend telde Touring Mobilis meer dan 1.600 kilometer file.

Dat is meer dan de 1.200 tot 1.300 kilometer die op 3 februari werden vastgesteld.

Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum is 500 kilometer daarvan "echte" file. Meer dan 1.000 kilometer zou het gevolg zijn van traag rijden door slechte zichtbaarheid en gladheid. "Op de meeste snelwegen bedraagt de snelheid minder dan 50 kilometer per uur, dat wordt gecatalogeerd als file", zegt ook VRT-verkeersanker Bart Suy. "Mensen staan niet stil, ze gaan vooruit, zij het traag. Wat dus leidt tot zulke hoge filecijfers."

Het is gevaarlijk glad onderweg, er zijn dan ook al verschillende ongevallen gebeurd.

Het Verkeerscentrum, het Agentschap Wegen en Verkeer en de federale wegpolitie raden aan om alle niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen en thuis te blijven.

Hinder voor openbaar vervoer

De hevige sneeuwval had vanmorgen ook invloed op het treinverkeer. Door de hevige wind en sneeuwval zorgde een sneeuwophoping in het station van Lier voor problemen met een wissel.

Daardoor liep het treinverkeer er makkelijk 15 minuten vertraging op. De wissel werd zo snel mogelijk sneeuw- en ijsvrij gemaakt waardoor het verkeer in de loop van de voormiddag weer op een normale manier kon rijden.

Het busverkeer van De Lijn ondervindt problemen in heel Vlaanderen, vooral in Antwerpen, Vlaams-Brabant en in Oost-Vlaanderen en het zuiden van West-Vlaanderen.

Op de luchthaven van Charleroi vertrekken de meeste vluchten met veel vertraging. De toegang tot de luchthaven is overigens beperkt.  De luchthaven van Zaventem heeft momenteel weinig problemen. Sommige vluchten kunnen met vertraging vertrekken omdat alle vliegtuigen eerst ontijzeld moeten worden voor ze kunnen opstijgen en dat kost wat tijd. De luchthaven van Luik is voorlopig gesloten.

De hinder kan nog de hele dag duren, want het blijft sneeuwen, behalve aan zee.